Geschiedenis

Het gebied kent een bewogen historie; onder andere als vindplaats voor verschillende mineralen. Bij de Romeinen was het bekend als vindplaats voor goud in het rviertje La Gottale, wat zelfs in het begin van de twintigste eeuw nog goudzoekers aantrok! Er zijn oude mijnschachten tot 80 m diep uit de middeleeuwen voor het winnen van Coticula, een bijzonder harde steensoort die uniek was in de wereld en gebruikt werd als slijpsteen.

De geschiedenis van het plaatsje Mont Saint Jacques gaat terug tot in de 13e eeuw. Het kerkje met haar patroonheilige Saint Jacques ligt aan de oude pelgrimsroute naar Santiago Compostella. Het kerkje met een eeuwenoude legende en heel oude grafstenen, staat aan de voet van een eeuwenoude eik (±1000jaar). Beiden hebben zwaar geleden onder het vuur van het Ardennenoffensief.  Het kerkje is opnieuw herbouwd en de eik, door het oorlogsgeweld zwaar gehavend, heeft weten te overleven! Op de besneeuwde hellingen van Dairomont, Mont Saint Jacques en Mont de Fosse,  streden de Amerikanen een heroïsche strijd tegen de Duitse stellingen in de koude winter van 44/45.

In dit hogere deel van de Belgische Ardennen tussen de stadjes Stavelot, Trois-Pont en Vielsalm, liggen de dorpjes Dairomont en Mont Saint Jacques. Het zijn twee kleine dorpjes met een mooi uitzicht op de omgeving. Ze liggen tussen de Vivier, de Adam en de Mé. Deze snelstromende beken vinden hun ontstaan in de bronnen van de Gottes op Dairomont.

Zij voeren hun glasheldere water af, langs steile hellingen, door mooie bossen en zacht glooiende open landschappen. Ze liggen op de flanken van Dairomont, Mont Saint Jacques en Mont de Fosse. Uiteindelijk stromen ze uit, in de diep uitgesleten dalen van de Salm(Glain) en de Baleur die op hun beurt bij Trois-Ponts weer samen gaan in de Ambléve. Trois-Ponts ontleent hier haar naam aan (drie bruggen)!

In het nabij gelegen Stavelot ligt een Abdij van het oude Prinsdom van Stavelot-Malmedy. Dit monument staat op de erfgoedlijst van Wallonië staat.

Het is een mooi gebied met prachtige vergezichten en veel afwisseling. Ze nodigen uit voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en paardrijden, vissen etc. U kunt er genieten van de rust, de natuur en de gezonde lucht, die volgens statistieken hier bijzonder zuiver is! Kortom een verademing, om uw vakantie hier door te brengen!

www.belgie-vakantiehuis.be www.wereldvakantiehuis.be